söndag 4 mars 2012

SÖNDAGSFIKA!




Och så är kanelbullebaket på vildjäst nu avslutat. 
En ljuvlig doft av nybakt har spridit sig från lägenheten och ut i trapphuset, massor med kanelbullar ligger på köksön och bredvid står två glas och en liter kall mjölk.
Det blir söndagsmyset hos oss ikväll!


Hellloooooo!

Hur har er helg varit? Underbar hoppas jag!
Vi har haft en ljuvlig helg med fina vänner på besök. Trots att vi inte ses alltför ofta har våra barn susat iväg och lekt utan minsta konflikt, som om de inte gjort annat i sina liv, och vi vuxna har fått lugn kvalitétstid med mat, vin och samtal om livet i sin enkelhet.
Tack fina C & F, och era finaste, för en toppen helg!


Innan vi gav oss iväg på dagens utflykt gjorde jag steg 8 i bullbaket. Degen skulle jäsa i 4 - 6 timmar och när vi kom hem såg det ut så här :)

(För er som inte hängt med från början kan följa veckans projekt HÄR.)









Evelina var riktigt imponerad och frågade säkert femtio gånger varför jag gjort så här med degen.






Evelinas kämpade på med sina små egna bullar.






Ja och så här blev resultatet.




Steg 8 (sista steget i bakprojektet)

150 g smör
1 msk malen kardemumma
Blandningen från gårdagen
600 g (10 dl) vetemjöl special
50 g (1 dl) mörkt muskovadosocker
1 ägg
350 g (3 1/2 dl) mjölk
10 g salt (1 msk) salt

Smält smöret, blanda sedan alla ingredienserna och kör i en degblandare i ca 10 minuter på mellanfart. Arbeta degen tills den är smidig och fin.
Sätt plast på bunken och låt jäs tills degen uppnått ungefär dubbel storlek, vilket kan ta 4 - 6 timmar.

FYLLNING:
200 g smör
220 g (2 1/2) strösocker
10 g (2 1/2 tsk) Vaniljsocker
22 g (3 msk) malen kanel
12 g (3 tsk) kardemumma
(Riven mandelmassa) Valfritt!

Blanda allt förutom mandelmassan.
Själp upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre bitar. Kavla ut första degen till en stor rektangulär platta. Bred ut ett lager fyllning och strö eventuellt över riven mandelmassa. Vik ihop degen på mitten. Skär plattan i ca 8 strimlor, snurra dessa och "krångla" ihop dem till bullar. Lägg bullarna i formar eller på bakplåtspapper. 
Täck bullarna med en handduk och låt de jäsa i ca två timmar. Det viktigt att de får jäsa ordentligt.


Sätt ugnen på 275 grader i god tid.


1 ägg
40 g /2 msk) vatten
4 g (knappt 1 tsk) salt
Pärlsocker

Blanda ägg, vatten och salt och pensla på bullarna. Strö över pärlsocker.
Grädda bullarna i den heta ugnen, en plåt i taget. I ca 15 min eller tills de fått fin färg. Låt bullarna svalna på ett galler.


NJUT!


Nope, nu ska jag ta mig en bulle och ett glas kall mjölk.

Vi ses imorgon bitti och då tänker jag visa er vår förvaring i köket sin vi är mycket nöjda med.


KRAM


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar