måndag 27 februari 2012

VILDJÄST DAG 1




Då är det dags för veckans kanelbullebak och jag tänker börja med vildjästen!
Ett jäsmedel som görs av vatten, torkade fikon, socker och honung men först vill jag varna er för att ha en tätslutande burk eller flaska annars kan det sluta illa ;)

Martin johansson ur boken Surdegsbröd:
"Det här är en sann historia: En kompis hade blandat russin och vatten till en vildjäst i en gammal saftflaska och knäppte spännet på flaskan, skakade om och ställde den i ett varm hörn. När han efter några dagar öppnade flaskan sprutade den, vid det laget, explosiva blandningen ut ur flaskan med en sådan kraft att han roterade ett helt varv i köket. De vita köksväggarna sprejades bruna av den kladdiga sörjan som letade sig hela vägen ut genom hallen till det vitmålade vardagsrummets vita soffa."



Hej!


Hemma från kvällens träningspass och startar nu min vildjäst. Gör det du med, det kanske låter krångligt men nej nej nej, det är busenkelt.
 Vildjäst 
Dag 1
 125 g (ca 12 små eller 7 stora) torkade fikon
50 g (2 msk) honung 
25 g (1 1/4 msk) Strösocker
250 g (2 1/2 dl) Ljummet vatten

Blanda alltsammans i en burk eller flaska, gärna i glas så att man ser vad som händer. Ställ burken på ett varm ställe, till exempel i skåpet ovanför kylen.
OBS. Sätt inte på locket ;)






Lycka till!


KRAM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar