onsdag 29 februari 2012

KRUKBRÖD MED VÄSTERBOTTENOST




Jag har utvecklat förra veckans recept på grova frallor till ljust krukbröd med västerbottenost!
Slängde snabbt ihop dem till kvällens middag och gaaah va goda de blev. Ni bara måste baka dem :)

Receptet kommer här:


Krukbröd med västerbottenost

16 st

30 g jäst
5 dl fingerljummet vatten, 37°
1 dl mjölk
2 tsk salt
2 msk honung
2 1/2 dl riven västerbottenost
Ca 12 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke, blanda mjölk och vatten. Häll hälften av vätskan över jästen och rör om tills den löst sig. Häll i resten av vätskan, salt och honung.
Rör ner västerbottenost.
Häll i vetemjölet, lite i taget så att degen inte blir för hård. 
Degen ska vara lagom lös och seg.

Arbeta gärna degen ett par minuter i en köksmaskin. Strö över mjöl och låt jäsa under bakduk i 1 – 2 timmar.

Sätt ugnen på 250° varmluft och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.

Vänd upp degen på mjölat bakbord och dra försiktigt ut den till en platta. OBS. Kavla eller banka ej då tappar degen sina luftbubblor som gör brödet luftigt och inte så kompakt. Vik degen på mitten och sedan på mitten en gång till. Skär degen i 16 bitar, och lägg dem i krukorna som du innan stoppat ner bakplåtspapper i.
Strö över mjöl så får du en snyggare yta. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 10 minuter.

När du ställer in brödet kan du lägga några isbitar på den varma plåten i ugnen, då får brödet en hårdare och knaprigare yta.










Krukorna köpte jag på en liten mataffär i närheten. 
Klipp ut fyrkanter av smörpapper och tryck ner dem i krukorna.















Brödet passar perfekt till buffémat, brunch och i picknick korgen.

Visst är det läckert med krukorna? Nästa gång ska jag göra muffins i dem.


Nu ska jag kila till gymmet, är alldeles full av energi :)

Njut av kvällen!


KRAM

1 kommentar: